top of page

Hoe schrijf je een tekst die raakt?


Werken als zzp’er kan soms best eenzaam zijn. Ik heb thuis een heerlijke werkkamer, maar soms heb ik wel behoefte aan wat reuring om me heen. Daarom werkte ik laatst een dagje bij Pand Raak, een gezellige locatie waar ondernemers samenkomen om te werken, delen en leren.

En dat werkt inspirerend!

Mijn werkkamer thuis (links) en de flexwerkplek bij Pand Raak (rechts).

Net als een zzp’er werk je als schrijver vaak alleen. Je hebt inspiratie opgedaan en gaat er voor zitten om je tekst uit te werken. Bij zo'n eerste versie is het prettig om je niet te laten belemmeren door gedachten over de lezer, spelling of structuur. Laat je fantasie de vrije loop

en schrijf!

Raak = pakkend

Uiteindelijk is het doel van de meeste schrijvers toch om gelezen te worden. Of je nu fictie schrijft of non-fictie: je wilt de lezer raken. Hoe doe je dat? Dit kun je oefenen met de volgende schrijfopdracht.


Raak = doeltreffend

Je kunt nog zo’n mooi verhaal hebben geschreven, als het niet overkomt op de lezer, sla je de plank mis. Om zeker te weten dat je de lezer raakt, kun je het beste de proef op de som nemen. Maak gebruik van proeflezers die je voorzien van eerlijke, kritische en opbouwende feedback,

op basis waarvan je je verhaal kunt herschrijven.


Samen werken, samen eten en samen delen tijdens de lunch bij Pand Raak.

Raak = scherpzinnig

Vervolgens kun je je manuscript laten redigeren. Dan krijg je niet alleen feedback op de grote lijnen van je verhaal, maar ook verbeteringen en suggesties op hoofdstuk-, alinea- en zinsniveau. Zo ziet een Wordbestand eruit dat geredigeerd is:


Vraag maar raak!

Schrijver is dus allang geen eenzaam beroep meer, en hetzelfde geldt voor redacteur. Heb je behoefte om eens te sparren over je boek? Laat het me weten!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page