top of page

7 populaire podcasts over schrijven

Een betere schrijver word je door te lezen, maar ook door te luisteren. Naar podcasts over het schrijven van een boek! In dit gastblog deelt schrijfster Stephanie Gribling haar 7 favoriete schrijfpodcasts.


Als beginnende schrijver luister ik elke dag naar podcasts over schrijven. Wanneer ik ´s ochtends vroeg vier pubers heb uitgezwaaid, is mijn keuken ontploft, hagelslag ligt overal en struikel ik over stapels was. Niet echt een omgeving die mij uitnodigt om te schrijven aan een hoofdstuk over liefde en passie. Nu heb ik ontdekt dat, wanneer ik eerst luister naar een inspirerende podcast én tegelijkertijd puinruim, ik in de ideale schrijfmodus wordt gezogen. Het is een onderdeel van mijn schrijfroutine geworden. Begin ik mijn schrijfdag anders, dan ervaar ik onrust. Noem me een gewoontedier, maar het werkt voor mij.


Ter inspiratie, informatie en motivatie

In dit blog deel ik 7 podcasts met je. Interviews met schrijvers, uitgevers, boekhandelaren, redacteuren en schrijfcoaches die spreken over fictie en non-fictieboeken, het schrijverschap en het schrijfproces. Podcasts die je een inkijkje geven in de struggles van een schrijver, je informeren over het boekenvak en je die boost geven om toch weer, zonder schrijfsmoesjes, achter je laptop te kruipen.


1. Schrijfvis-podcast

Dennis Rijnvis – De #1 podcast over schrijven en verhalen vertellen


De vragen die jij zou willen stellen, stelt journalist en auteur Dennis Rijnvis aan zijn gasten. Dennis is enthousiast en nieuwsgierig als een jonge hond. Hij vraagt door, vraagt naar voorbeelden. Hij praat met romanschrijvers, acquirerend redacteurs, maar ook met marketeers en speechschrijvers.


>>> Aflevering 8 met schrijfster Lucia van den Brink over haar debuutroman Niemand zoals hij maakte dat ik fan werd van zowel deze podcast als de geïnterviewde schrijfster.2. Pluimcast

Uitgeverij Pluim - De schrijvers aan het woord


Wat is jouw antwoord wanneer iemand aan je vraagt waar je boek over gaat? In deze podcast gesprekken van minder dan een kwartier waarin o.a. debuterende auteurs vertellen over hun boek.


>>> Mijn favoriet van deze serie is de aflevering met Chris Kijne en schrijfster Nadia de Vries over haar debuutroman De Bakvis. Na dit gesprek heb ik direct het boek opgezocht in de bibliotheek om de gesproken woorden van de schrijfster te kunnen koppelen aan de geschreven woorden in het boek.3. Schrijfpraat de podcast

Stephanie Croes en Emmie de Vries


Het is prettig luisteren naar de Vlaamse Stephanie en Emmie uit het noorden van Nederland. Ze delen hun ervaringen vanuit het idee dat je zelf je boek moet schrijven, maar dat je het niet alleen hoeft te doen. De ene keer podcasten ze met een gast, de andere keer gezellig met z’n tweeën. Hun struggles en avonturen als aspirant-schrijvers zijn heel herkenbaar.


>>> Aflevering 24 - Het belang van een supportteam - is zo’n aflevering vol herkenning.4. De Schrijfcast

Miloe van Beek – de podcast voor iedereen die schrijft, wil schrijven of geïnteresseerd is in schrijven.


Miloe van Beek, journalist, auteur van meerdere boeken en schrijfcoach, heeft sinds 2023 ook haar eigen podcast. Ze spreekt met mensen uit het schrijfvak, die ze de afgelopen jaren heeft leren kennen.


>>> In de tweede aflevering, het gesprek met Willem Bisseling van Sebes & Bisseling Literary Agency, word je meegenomen in zijn wereld als literair agent. Wat kan een agent betekenen voor auteurs, maar ook voor uitgevers? Het is interessant om te horen hoe manuscripten worden beoordeeld en hoe je volgens Willem Bisseling als schrijver nog beter kan worden.5. Het Manuscript

Robert Feller


In deze podcast neemt Robert je mee in zijn zoektocht naar een uitgever. Wanneer je de andere podcasts hebt geluisterd en vervolgens Het Manuscript start, kan ik je waarschuwen. Het is heel vermakelijk en het is veel voor je oren. Toch wil ik nu al door naar de volgende aflevering. Lukt het Robert, radiomaker, voice-over en ‘wannabe schrijver’ (zoals hij zichzelf noemt) om zijn boek uit te geven?6. Eveline in Boekenland

Eveline Broekhuizen – Over mythes, geheimen en revoluties van het boekenvak


In 2022 werkte ik samen met Eveline aan mijn verhaal tijdens het schrijfcoach-traject. Nu ik in de fase van het herschrijven beland ben, inspireert ze mij nog steeds. In haar podcast gaat zij in gesprek met debuterende schrijvers, uitgevers, marketeers en selfpubbers.


Maar ook zijzelf is als schrijfcoach en ervaringsdeskundige aan het woord, waarbij ze een inkijkje geeft in haar eigen schrijfproces.


>>> Aflevering 6 - Waarom een writer’s block niet bestaat - is er een om meerdere keren te luisteren. Wanneer je denkt vast te zitten in je schrijfproces, laat je dan coachen in nog geen 8 minuten, zodat je daarna weer met focus en flow aan je boek kan schrijven.


7. Helping Writers Become Authors

K.M. Weiland


Natuurlijk zijn er heel veel anderstalige podcast over het schrijven van een boek. Deze Engelstalige podcast met meer dan 600 afleveringen op de teller zit vol waardevolle informatie. K.M. Weiland is een Amerikaanse fictieschrijfster die haar kennis over schrijven deelt via een vlog, een blog, boeken en dus deze podcast.

In korte en bondige afleveringen vertelt ze over o.a. personages, structuur, plot, genres en het schrijfproces. Bijna te veel om te kiezen.


>>> Mijn tip: luister naar aflevering 444 - 3 tips for improving show, don’t tell. En houd pen en papier bij de hand om aantekeningen te maken!Stephanie Gribling is schrijfster en werkt aan haar autobiografische roman. Volg haar op Instagram en lees haar blogs binnenkort op www.josie-q.nl


Wil jij net als Stephanie starten met schrijven, structuur aanbrengen in al je ideeën en een succes maken van je boek? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek.

230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page