top of page

6 valkuilen bij het promoten van je boek

Je boek schrijven is één ding. Maar waar talloze schrijvers over struikelen is de promotie en marketing van hun boek. Hoe breng je je boek onder de aandacht van je lezers?


Als ik hierover ga brainstormen word je gelijk bedolven onder de tips die goed bij jou, je boek én je lezer passen. Maar in het algemeen kan ik je alvast adviseren dat je deze zes valkuilen wil vermijden:


1. Te bescheiden zijn

Hoe vaak ik al niet tegen auteurs heb gezegd dat ze hun eigen naam best wat groter op de cover mogen zetten! ‘Het draait niet om mij, het verhaal verkoopt zichzelf,’ krijg ik dan meestal als excuus te horen. Dat is echt onzin. Mensen kopen het boek óók omdat jij het geschreven hebt. Dus maak jezelf zichtbaar: laat professionele foto's maken van jezelf én van je boek, zodat je vol trots je verhaal kunt uitdragen!2. Te weinig delen

Omdat je bang bent te veel van het verhaal te verklappen of te veel weg te geven.

Ik geloof niet dat je te veel weg kan geven. Want jouw posts wegen nooit op tegen de bundeling van de kennis, ervaring, diepgang en ontwikkeling in je boek.

Bovendien ziet niet iedereen al jouw posts langskomen. En uit onderzoek blijkt dat potentiële klanten een product minstens zeven keer gezien hebben voordat ze overgaan tot kopen.


3. Te veel delen

‘Ik wil niet leuren met mijn boek,’ hoor ik zoveel schrijvers zeggen. Je wil inderdaad niet elke dag roeptoeteren: ‘Lees mijn boek! Koop mijn boek!’ De key is om waarde te delen. Iets waar je lezer echt wat aan heeft. Vanuit verschillende invalshoeken.


Een content matrix kan je helpen om gevarieerde posts te schrijven. Maak een tabel en schrijf aan de linkerkant van boven naar beneden de verschillende onderwerpen die jouw boek raakt. Aan de bovenkant schrijf je van links naar rechts verschillende type posts: bijvoorbeeld vijf tips, een lezersreview, iets persoonlijks over jou als schrijver en het schrijfproces.


4. Te laat beginnen met de promotie

Het schrijven en uitgeven van je boek kost veel tijd en moeite, ik weet het. En in alle drukte van het herschrijven en het regelen van de laatste correcties, vergeet je algauw iets over je boek te posten. Het is er immers nog niet. Maar het is zo zonde als je pas rond de lancering een grootscheepse promotiecampagne begint.


Neem de lezer eerder mee in het schrijfproces. Geloof me, dat vinden heel veel mensen bijzonder interessant. En je daagt jezelf hier ook mee uit om alvast met je verhaal naar buiten te treden.5. Radiostilte na de lancering

Het moment waar je zo naartoe hebt geleefd is voorbij. Je hebt een unboxing video gemaakt en stond op het podium te shinen met je boek in je handen. You did it! Nu zijn de champagneglazen opgeruimd en gaat je boek de wijde wereld in. Tijd om neer te ploffen op de bank met je benen op tafel…


Ho, stop! Ik weet dat je hard hebt toegewerkt naar de lancering. Maar laat je promotie daarna niet verslappen. Maak een plan om je boek ook maanden nadat het boek is verschenen onder de aandacht te brengen. Is er een themadag of -week waarbij je jouw boek kunt belichten? En blijf ook scherp op actualiteiten waar je op kunt inhaken.


6. Alles alleen willen doen

Laten we eerlijk zijn, schrijven is al eenzaam genoeg. Zelfs als je de leukste schrijfcoach hebt. ;-) Dus ga actief op zoek naar interessante samenwerkingen, zodat je je bereik vergroot. Neem contact op met boekenbloggers, influencers en podcasters, organiseer winacties en boekentours.


Heb jij nog een goede boekpromotietip? Deel hem hieronder zodat andere schrijvers ervan kunnen leren. Want ik geloof niet in concurrentie; een lezer leest immers nooit maar één boek.132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page