top of page

Twee oefeningen voor het schrijven van jouw levensverhaal


Zou jij wel een boek kunnen schrijven over alles wat je in je leven hebt meegemaakt? Maar weet je niet waar je moet beginnen? De volgende 2 schrijfoefeningen helpen je hiermee.

Twijfel je hoe je moet beginnen met het schrijven van je autobiografie? Dat is niet zo gek: er is zo veel gebeurd in je leven en veel gebeurtenissen grijpen in elkaar. Alleen de gedachte dat je dat moet ontrafelen, kan je al bij de keel grijpen. De volgende oefening kan je helpen deze blokkades te doorbreken.

Oefening 1: freewriten

  • Leg je schrijfspullen klaar (een schriftje en een pen of je laptop) en pak iets om de tijd mee bij te houden (een kookwekker of de stopwatch op je mobieltje).

  • Sluit je ogen, adem diep in, en adem weer uit. Adem in door je neus, en uit door je mond.

  • Tel je ademhalingen: een inademing is één, een uitademing is twee, adem weer in: drie, en uit, vier. Tel zo langzaam tot tien.

  • Als je bij tien bent aangekomen, open je je ogen. Je zet de stopwatch op tien minuten en begint te schrijven. Schrijf alles wat in je opkomt, tien minuten lang. Er is geen goed of fout. Of je nu je boodschappenlijstje noteert of een gedachte als ‘wat moet ik in hemelsnaam’ schrijven, alles kan en mag. Hoe je het opschrijft maakt niet uit. Je schrijft het alleen voor jezelf.

  • Pas als de wekker afgaat, stop je met schrijven.

Met deze oefening zorg je ervoor dat er ruimte komt voor andere dingen. Wat vloeit er nu uit je pen?