top of page

Twee oefeningen voor het schrijven van jouw levensverhaal


Zou jij wel een boek kunnen schrijven over alles wat je in je leven hebt meegemaakt? Maar weet je niet waar je moet beginnen? De volgende 2 schrijfoefeningen helpen je hiermee.

Twijfel je hoe je moet beginnen met het schrijven van je autobiografie? Dat is niet zo gek: er is zo veel gebeurd in je leven en veel gebeurtenissen grijpen in elkaar. Alleen de gedachte dat je dat moet ontrafelen, kan je al bij de keel grijpen. De volgende oefening kan je helpen deze blokkades te doorbreken.

Oefening 1: freewriten

 • Leg je schrijfspullen klaar (een schriftje en een pen of je laptop) en pak iets om de tijd mee bij te houden (een kookwekker of de stopwatch op je mobieltje).

 • Sluit je ogen, adem diep in, en adem weer uit. Adem in door je neus, en uit door je mond.

 • Tel je ademhalingen: een inademing is één, een uitademing is twee, adem weer in: drie, en uit, vier. Tel zo langzaam tot tien.

 • Als je bij tien bent aangekomen, open je je ogen. Je zet de stopwatch op tien minuten en begint te schrijven. Schrijf alles wat in je opkomt, tien minuten lang. Er is geen goed of fout. Of je nu je boodschappenlijstje noteert of een gedachte als ‘wat moet ik in hemelsnaam’ schrijven, alles kan en mag. Hoe je het opschrijft maakt niet uit. Je schrijft het alleen voor jezelf.

 • Pas als de wekker afgaat, stop je met schrijven.

Met deze oefening zorg je ervoor dat er ruimte komt voor andere dingen. Wat vloeit er nu uit je pen?


Oefening 2: klein beginnen

Probeer niet te veel te vertellen, maar begin juist klein.

 • Zoom in op één herinnering die veelzeggend is geweest.

 • Kun je je een voorwerp voor de geest halen dat een rol speelde tijdens deze herinnering? Bijvoorbeeld de vaas op tafel, de ring die je afdeed of de boom waar je tegenaan leunde.

 • Doe alsof de tijd even stilstaat en omschrijf alle details van dit voorwerp. Hoe voelde het aan, welke vormen en kleuren had het, hoe rook het?

 • Zoom iets uit en plaats het voorwerp in de omgeving. Beschrijf het decor en de sfeer.

 • Zoom nog verder uit en geef het object de juiste context. Toon welke betekenis het heeft in jouw herinnering en welke rol het op dat moment voor jou speelde.

 • Nadat je het voorwerp, de omgeving en de context hebt beschreven, ga je schrappen. Wat kun je weglaten? Zorg dat je meer zegt met minder woorden.

Vanuit deze herinnering kun je uitzoomen naar het grotere verhaal van jouw leven. Zo vormt deze oefening het begin van jouw autobiografie.

Wil je vaker freewriten en schrijfoefeningen doen? Meld je hieronder aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van mijn online schrijfochtenden en andere activiteiten.


278 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page