Hoe blijf je schrijven?


Heb jij je voorgenomen om in 2017 meer te gaan schrijven? Om dit vol te houden geef ik je 5 tips en een schrijfoefening!


Keep calm and write on

1. Bepaal korte, haalbare doelen. Voor sommigen werkt het goed om elke week of maand een bepaald aantal woorden te bereiken; voor een ander is een deadline een goede stok achter de deur. Deel de deadline op in korte stukjes. Dus niet: aan het eind van dit jaar moet de eerste versie van mijn boek af. Maar: hoofdstuk 1 en 2 moeten in eind februari af zijn, hoofdstuk 3 en 4 uiterlijk 31 maart, enzovoort. Telkens als je weer een deadline hebt behaald, kun je dit vieren en zo blijf je gemotiveerd.

2. Maak tijd om te schrijven. Plan het in je agenda in. Blok hele dagen of dagdelen, want anders komt het er gewoonweg niet van. Zorg dat je op een rustige plek kunt schrijven, waar je niet wordt gestoord. Zet je mobiele telefoon op stil of vliegtuigstand als je anders afgeleid wordt door appjes en de drang om je social media te checken.


Plan schrijftijd in

3. Plan ook rust in. Dat goede idee voor een plotwending of de oplossing voor een schrijfprobleem komt meestal niet op tijdens het schrijven, maar juist als je het probleem even loslaat. Dus ruim ook tijd in voor rust, bijvoorbeeld een wandeling, een uurtje sporten of simpelweg even naar buiten staren.

4. Maak het schrijven leuk! Ik word blij van mooie schrijfwaren: lijstjes, planners en notitieboekjes. Je kunt de successen uit tip 1 ook vieren door jezelf te trakteren op iets moois of iets lekkers. En zoek andere schrijvers op. Begin een schrijfclubje of ga naar een evene