top of page

Hoe begin je met schrijven?


Wordt 2017 het jaar waarin jij je boek gaat schrijven? Maar weet je niet hoe je aan je verhaal moet beginnen? Ik geef je 5 tips en creatieve oefeningen zodat je nu écht begint met schrijven.

De één loopt al jaren met een idee in zijn hoofd dat hij wil uitwerken tot een romantisch verhaal. De ander plot maandenlang op een thriller, zonder een zin te hebben geschreven. En soms krijg je ineens een ingeving waarvan je weet: dit wordt een boek!

Je gaat achter je laptop zitten, opent een Word-document en… blijft heel lang naar een leeg scherm staren. Herkenbaar? Deze 5 tips helpen je te beginnen met schrijven!

1. Houd een dagboek bij. Als je moeite hebt om te beginnen aan je boek, helpt het om wat vaardiger te worden in het schrijven. Het bijhouden van een dagboek traint je in het formuleren van je gedachten en ideeën.


Dit dagboek heb ik onlangs op de kop getikt bij de Action.

In een dagboek kun je ook bijhouden hoe het schrijven verloopt. Sommigen vinden het motiverend om het aantal woorden bij te houden dat ze elke dag of week schrijven. Daarnaast kun je een dagboek gebruiken om te bepalen hoe en wanneer jij het prettigst schrijft. Houd je ervaringen een week lang bij, waarin je op verschillende momenten in verschillende situaties schrijft. Na die week kijk je terug: ging het schrijven ’s morgens, ’s middags of ’s avonds beter? Schrijf je liever op de pc, laptop of op papier? Met muziek op of juist in stilte? Buiten of binnen na een lange wandeling?

2. Ga freewriten. Freewriting houdt in dat je alles opschrijft wat er in je opkomt, zonder je te laten belemmeren door gedachten over structuur, logica, doelgroep, spelling, enzovoort. Door de zinnen uit je te laten vloeien, kun je in een creatieve flow komen.

3. Gebruik hulpmiddelen. Zo gebruik ik sinds kort 333 Dingen om over te schrijven, een handig boek met korte schrijfopdrachten die je als warming-up kunt gebruiken. Een ander hulpmiddel om de creativiteit op gang te brengen, is een writing prompt. Googel hier maar eens op of maak er een speciaal bord voor op Pinterest. Een writing prompt beschrijft een situatie, uitgangspunt of eerste zin waarover je verder kunt schrijven. Bijvoorbeeld: