top of page

Publiceer mijn boek!


Als je je boek zelf wil uitgeven, ben je eigenlijk een ondernemer. Je investeert in je boek en probeert het te verkopen. Daarbij komen allerlei keuzes op je af op het gebied van redactie, vormgeving, distributie en productie. Diverse websites en uitgeefplatforms bieden je hierbij ondersteuning. Een daarvan is Pumbo, dat staat voor PUbliceer Mijn BOek!


Pumbo geeft auteurs persoonlijke begeleiding bij het uitgeven van hun boek. Van veel klanten hoor ik positieve geluiden over hen en als redacteur werk ik met veel plezier met hen samen. Daarom heb ik Pumbo een bezoekje gebracht, om oprichter Yordy Spoor een aantal vragen te stellen.

Hoe is Pumbo ontstaan?

Een kennis van mij beheerde de website thailandvoorbeginners.nl, waarop ontzettend veel informatie te vinden was voor mensen die op reis gingen naar Thailand. Maar ze verdiende er niets mee. Samen met Wouter, die programmeur is, besloot ik haar te helpen met mijn ervaring in internetmarketing. We brachten de site terug van tweehonderd naar vijf pagina’s, bezoekers konden zich aanmelden om per e-mail tips te ontvangen en ze konden een e-book kopen waar meer informatie in stond.

Dit e-book werd een groot succes. Veel lezers wilden het ook als papieren boek ontvangen. Dus gingen Wouter en ik op zoek naar een drukker die de boeken voor ons per stuk (per bestelling) wilde printen. Nadat we het hele uitgeefproces hadden onderzocht, keuzes hadden gemaakt, ervaring hadden opgedaan en alles mogelijk hadden gemaakt op de website, wilden we dit graag delen en voor iedereen beschikbaar maken. Dit was het begin van Pumbo.


Offset drukken

Je boek laten drukken of printen is een van de vele keuzes die je in het uitgeefproces zal moeten maken.

Welke meerwaarde bieden jullie?

Wij bieden een totaaloplossing voor mensen die hun eigen boek willen publiceren. Wij regelen het drukken en distribueren van de boeken. Ook kunnen we webshops opzetten of een winkelwagentje aan een bestaande site koppelen. Doordat we zelf programmeren kunnen we alles custom made maken, zoals wij voor ogen hebben, en zijn we niet afhankelijk van systemen van anderen.

Op pumbo.nl kunnen auteurs informatie vinden over het hele traject. We delen artikelen en blogs over uiteenlopende onderwerpen, zoals het aanvragen van een ISBN, aansluiting bij het Centraal Boekhuis, auteursrecht en promotie. Je kunt een complete gids downloaden over uitgeven in eigen beheer. Daarnaast wij bieden een podium aan dienstverleners die de boeken kunnen redigeren, corrigeren, vertalen en vormgeven.

En heel belangrijk: wij bieden persoonlijke begeleiding. We zijn telefonisch en per e-mail bereikbaar voor vrijblijvend advies en bieden support tijdens het gehele traject.

Welke ontwikkelingen zie je op het gebied van uitgeven in de toekomst? Wordt er straks nog wel gelezen?

Ja, mensen zullen zeker blijven lezen, ook de millennials. Het percentage boeken dat als e-book gelezen wordt zal wel stijgen, maar print zal niet verdwijnen. In de Verenigde Staten zie je al dat dit percentage stagneert, hoewel daar wel veel meer e-books worden gelezen dan in Nederland.

Ik denk wel dat selfpublishing flink zal stijgen de komende jaren, waarbij auteurs een band opbouwen met hun lezers door alle (social media) kanalen heen. Dankzij slimme plugins die steeds gemakkelijker in gebruik zijn, wordt het voor auteurs steeds makkelijker om zelf lezers aan hen te verbinden.

En welke ontwikkelingen zal Pumbo de komende tijd doormaken?

We hebben nu ook een uitgeefplatform gelanceerd in Frankrijk, www.pumbo.fr. We bieden voorlopig alleen nog ondersteuning bij het drukken en dit loopt goed. De komende tijd zullen we dit gaan uitbreiden tot het hele uitgeefproces.

Welke tips zou je beginnende auteurs willen geven?

Begin op tijd met promotie. Definieer je doelgroep en betrek deze al vroeg bij het schrijfproces. Bouw een band met je lezers op, al voordat het boek er is, zodat je tijdens de verschijning veel aandacht kunt genereren.


Laat je niet gek maken door alle mogelijkheden in distributie en productie, maar focus je op die promotie. En schakel professionele redacteurs en vormgevers in. De investering die je hierin doet, betaalt zich terug in de verkoop van je boek.

Wil jij je boek in eigen beheer uitgeven? Neem dan eens een kijkje bij Pumbo en meld je aan voor een account. Heb je een vraag over Pumbo of het uitgeven in eigen beheer? Laat dan een reactie achter onder deze blog!


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page