top of page

Hoe vind je een goede redacteur?


Je eigen boek uitgeven wordt steeds makkelijker. Ik merk echter dat veel schrijvers in de haast te publiceren een belangrijke stap overslaan: redactie. Terwijl een goede redacteur je verhaal verbetert en het beste van je boek naar boven haalt. Daarom geef ik in dit blog 5 tips waarmee je een goede redacteur kunt vinden.Een goede redacteur:

  1. wijst je op blinde vlekken

  2. is streng doch rechtvaardig

  3. motiveert de schrijver

  4. tilt je verhaal naar een hoger niveau

  5. maakt je wegwijs in het boekenvak


1. Blinde vlekken

Als schrijver zit je vaak zo diep in je eigen verhaal, dat je niet kunt zien hoe het overkomt op de lezer. Jij weet precies hoe de wereld eruitziet waarin het verhaal zich afspeelt, hoe je hoofdpersoon zich voelt en wat er straks gaat gebeuren. Daardoor heb je bijvoorbeeld niet door dat een ander personage ineens uit de lucht komt vallen. De frisse blik van de redacteur opent je ogen voor dit soort blinde vlekken.


2. Streng doch rechtvaardig

Ook een kritische blik is belangrijk. Veel schrijvers laten hun verhaal namelijk wel lezen door enkele bekenden uit hun omgeving – familieleden, vrienden, de buurvrouw verderop die lerares Nederlands is geweest. Dit kan heel leerzaam zijn, maar het nadeel is dat deze mensen bevooroordeeld kunnen zijn omdat ze de schrijver kennen. Ze lezen het verhaal vanuit hun eigen perspectief: als dochter, vader, vriend of lerares. Een professionele redacteur bekijkt het verhaal op zichzelf; los van de auteur en omstandigheden. Wat is goed en wat kan beter?


3. Motiveren en stimuleren

Je verhaal kritisch laten bekijken door een professionele redacteur kan best eng zijn. Maar je zal er ook veel van leren. Een redacteur doet meer dan met een rode pen door je manuscript gaan. Hij of zij geeft ook complimenten, laat zien wat al heel goed gaat en zal je helpen om in jezelf te geloven.


4. Je verhaal naar een hoger niveau tillen

Zoals een sportcoach een topsporter kan helpen om nóg beter te presteren, bijvoorbeeld door te letten op zijn houding en techniek, zo helpt een redacteur een schrijver. De redacteur verbetert de schrijfstijl door de zinnen soepel te laten lopen en zorgt ervoor dat verteltechnieken perfect worden ingezet.


5. Wegwijs in het boekenvak

Een goede redacteur kent het boekenvak. Hij of zij weet bij welke uitgeverij jouw werk goed zou passen en kan je helpen met het schrijven van een goede synopsis en begeleidende brief. Ook kan een redacteur je advies geven over uitgeven in eigen beheer.


Let op wie je kiest

Als je op zoek gaat naar een redacteur, let dan op werkwijze en ervaring. Wie spreekt jou aan en past bij jou? Vraag enkelen of ze een klein stukje willen redigeren als proef. Zo kom je erachter met wie je een klik hebt!

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page