top of page

Schrijfangst


Schrijven kan best eng zijn. Als je iets zegt, kan dat snel vervliegen. Maar staat het zwart op wit in een artikel, dan kunnen mensen je eraan houden en erop afrekenen. En hoe zullen mensen reageren als je je ziel blootgeeft in een roman?

Daarom geef ik vijf tips én een schrijfoefening waarmee je de twijfels overboord kunt gooien.


Veel mensen gebruiken de vakantieperiode om te schrijven. Maar wat als je niet durft?

1. Positieve affirmaties. Schieten de gedachten ‘ik kan het niet’ of ‘dit lijkt nergens op’ door je hoofd als je een pen oppakt of een Wordbestand opent om te gaan schrijven? Vervang deze zinnetjes door aanmoedigingen en positieve bevestigingen. Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat dit het beste werkt, wanneer je jezelf aanspreekt met je eigen naam, alsof je het tegen iemand anders hebt. Dus niet: ‘ik kan niet het niet’, maar ‘Eef, je gaat het gewoon proberen. Je doet je best en wie weet wat eruit voortkomt.’

2. Het hoeft niet in één keer goed. Schrijf de eerste versie zonder na te denken over taal- of stijlfouten. Zet dat kritische stemmetje even uit terwijl je de woorden laat vloeien. Herschrijven kan hierna wel. Misschien besluit je achteraf alles weg te gooien, maar dan heb je in elk geval iets geschreven. Als je eenmaal op stoom bent, zit er vast wel iets moois tussen.


3. Begin in het midden van je verhaal. Veel schrijvers ervaren ‘opstartproblemen’. Je weet in grote lijnen wat je wil gaan vertellen, maar hoe begin je? Hoe leid je het onderwerp in? Heb jij hier ook moeite mee? Begin dan eens midden in de actie. Of schets eerst de grote lijnen en zet je hoofdboodschap neer. Daarna kun je het verhaal aankleden met een aantrekkelijke inleiding.

4. Denk je schrijfangst om. Ben je bang om af te gaan als je niet goed genoeg schrijft? Denk dit dan eens om: hoe kan schrijven jouw imago juist verbeteren? Door het bijhouden van een blog, artikelen te publiceren op LinkedIn of een boek te schrijven over jouw vakgebied, kun je je status enorm verhogen.

5. Schakel hulp in. Twijfel je aan je schrijfvaardigheden? Laat je verhaal checken door een professional. Het liefst meerdere keren. Zo zorg je ervoor dat wat je geschreven hebt net zo professioneel overkomt als je boodschap.

Heb ik je overtuigd? Wil je beginnen met schrijven maar weet je niet hoe? Dan kan deze schrijfoefening je helpen.


Schrijfoefening: dagboek

Neem vijf dagen elke dag tien minuten om te schrijven wat er in je opkomt. Dit kunnen losse gedachten zijn of je kunt terugkijken op de dag. Het maakt niet uit waar het over gaat en niemand hoeft het te lezen – als je maar schrijft.

Kijk na die vijf dagen een terug. Is er iets wat je aandacht trekt? Een gedachte of gebeurtenis die je bijblijft? Werk deze notitie dan uit tot een korte blog.

Veel succes en geniet van de zomer!10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page