top of page

Schrijfangst


Schrijven kan best eng zijn. Als je iets zegt, kan dat snel vervliegen. Maar staat het zwart op wit in een artikel, dan kunnen mensen je eraan houden en erop afrekenen. En hoe zullen mensen reageren als je je ziel blootgeeft in een roman?

Daarom geef ik vijf tips én een schrijfoefening waarmee je de twijfels overboord kunt gooien.


Veel mensen gebruiken de vakantieperiode om te schrijven. Maar wat als je niet durft?

1. Positieve affirmaties. Schieten de gedachten ‘ik kan het niet’ of ‘dit lijkt nergens op’ door je hoofd als je een pen oppakt of een Wordbestand opent om te gaan schrijven? Vervang deze zinnetjes door aanmoedigingen en positieve bevestigingen. Psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat dit het beste werkt, wanneer je jezelf aanspreekt met je eigen naam, alsof je het tegen iemand anders hebt. Dus niet: ‘ik kan niet het niet’, maar ‘Eef, je gaat het gewoon proberen. Je doet je best en wie weet wat eruit voortkomt.’

2. Het hoeft niet in één keer goed. Schrijf de eerste versie zonder na te denken over taal- of stijlfouten. Zet dat kritische stemmetje even uit terwijl je de woorden laat vloeien. Herschrijven kan hierna wel. Misschien besluit je achteraf alles weg te gooien, maar dan heb je in elk geval iets geschreven. Als je eenmaal op stoom bent, zit er vast wel iets moois tussen.