top of page

Wat houdt jou tegen om voluit te schrijven volgens je Human Design profiel?

Met Human Design kun je ontdekken wat werkt voor jou. In je leven én in het schrijven. In dit blog bekijken we welke valkuilen je kunt vermijden tijdens het schrijven van een boek op basis van de lijnen van je profiel.


De meeste mensen kennen de verschillende Human Design types wel: de generator, manifestor, projector, reflector en manifesting generator. Maar weet je dat er nog veel meer onderdelen in je chart te vinden zijn waar je veel inzichten uit kunt halen als schrijver?
Jouw Human Design profiel

Jouw profiel bestaat uit 2 cijfers en zegt veel over hoe je in het leven staat en hoe je dingen aanpakt, zoals het schrijven van een boek. Het eerste cijfer daar ben je je vaak wel bewust van, het tweede minder. Ik ben bijvoorbeeld een 2/4: een kluizenaar en een opportunist. Dat ik oplaad door alleen te zijn, dat weet ik al heel lang. Maar dat de meeste kansen uit mijn warme netwerk komen, dat wil ik nog weleens vergeten.


Check in het overzicht hieronder dus vooral beide lijnen. Vaak is de oplossing voor jouw writer's block juist te vinden in het tweede getal.Valkuil voor lijn 1:

Ik moet alles weten


Je blijft maar andere boeken lezen, onderzoek doen en start niet echt met het schrijven van jouw verhaal.


Oplossing:

Je hoeft niet compleet te zijn. Je hoeft niet dé waarheid te vertellen. Share your slice of truth (helemaal als je een 1/3 profiel hebt)

 


Valkuil voor lijn 2:

Maar er is toch niets bijzonders aan mijn verhaal?


Je ziet zelf niet welke unieke inzichten je te delen hebt. Dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, zijn voor een ander heel bijzonder.


Oplossing:

Spreek je uit, deel je verhaal in kleine stapjes, op jouw manier. Ontdek wat jouw verhaal met mensen doet en wat het in beweging brengt. Het hoeft niet bijzonder te voelen, het mag moeiteloos gaan.

 


Valkuil voor lijn 3:

Het is nooit af


Terwijl je je boek schrijft, doe je weer meer ervaringen op. En al die inzichten wil je ook in je boek opnemen. Zo blijf je je verhaal maar aanvullen en aanpassen.


Oplossing:

Verleg je focus naar de lezer. Je kunt de lezer niet van A tot Z brengen in één boek. Waar wil jij de focus op leggen? Hoe kun jij de lezer op een simpele, praktische manier van bijvoorbeeld B, naar C en D brengen?  
Valkuil voor lijn 4:

Is mijn boek wel vernieuwend genoeg?


Jij vindt het belangrijk dat je boek iets nieuws komt brengen waar mensen echt op zitten te wachten. Je blijft maar zoeken en vindt geen enkel idee origineel genoeg.


Oplossing:

Pitch je idee in een vroeg stadium al aan één of twee mensen in je nabije omgeving die tot je doelgroep behoren of die je verder kunnen helpen met hun skills.

En onthoud: vernieuwend wil niet zeggen dat je het wiel opnieuw moet uitvinden. Als opportunist kan jij juist unieke combinaties maken. Dus verwerk ook ervaringen van anderen, casussen of interviews in je boek.

 

Valkuil voor lijn 5:

Wat zullen ‘ze’ ervan vinden


Je bent bang voor hoe je omgeving zal reageren als je je écht uitspreekt en je waarheid vertelt. Daardoor schrijf je met de rem erop. Je schrijft wat je denkt dat mensen willen horen in plaats van wat je echt wil vertellen.


Oplossing:

Schrijf de eerste versie voor jezelf, zonder zelfcensuur, zonder mensen te willen helpen. Werk toe naar eenvoudige oplossingen en praktische tips. Wees niet bang dat het te simpel zal zijn en vraag hulp om de volgende versies bij te schaven.


 

Valkuil voor lijn 6:

Wie ben ik om mijn verhaal te delen?


Je hebt het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent om jouw inzichten te delen. Dat je nog niet succesvol genoeg bent om een voorbeeld voor anderen te zijn. 


Oplossing:

Zet schrijven in als zelfreflectie op jouw ervaringen. Neem de tijd om je inzichten te laten bezinken en vertrouw erop dat jouw innerlijke wijsheid waardevol is.Kijk om jouw valkuil te omzeilen ook zéker verder in je Human Design Chart. Eerder schreef ik een blog over de verschillende types. En het volgende blog gaat over het keelcentrum, dat over uiten, zelfexpressie en creativiteit gaat.


In het schrijfcoachtraject Geboorte van een boek nemen we samen jouw Human Design chart door zodat je inzicht krijgt in jouw valkuilen, schrijfroutine en unieke tone of voice. Wil je meer weten? Laten we kennismaken!

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page