Als je autobiografisch schrijft, worden de mensen om je heen ineens personages. Dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn - zoals het huis waarin je opgegroeid bent - moet de lezer zich levendig voor kunnen stellen.
Hoe doe je dat? In dit blog geef ik 5 schrijfoefeningen zodat je jouw persoonlijke verhaal tot leven kan brengen.
1. Paint the picture
Als je foto’s of filmpjes hebt uit de periode waarover je schrijft, dan vormt dit geweldige bronmateriaal. Dus pak die oude fotoalbums erbij of ga op onderzoek uit in het Nationaal Archief (en vergeet ook de lokale en regionale archieven niet).
Van de gewone momenten hebben we meestal geen beeldmateriaal, terwijl die de sfeer juist zo goed weergeven. Visualiseer dan je eigen fotolijstje. Zoom in op één moment, bijvoorbeeld dat je ouders je in de deuropening uitzwaaien. Stel je voor dat je op de stoep staat. Houd je linker duim tegen je rechter wijsvinger en je rechter duim tegen je linker wijsvinger. Kijk door dit picture frame naar de deuropening en beschrijf wat je ziet.
Â
2. Beschrijf wat de pot schaft
Wat aten jullie vroeger thuis? Stond er steevast stamppot op het menu, werd er uitgebreid gekookt of even snel wat afgehaald? Zat iedereen op een vaste plek aan tafel of moest je zelf voor e ontbijt zorgen?
De gerechten en gewoontes aan tafel zijn veelzeggend over de sfeer in huis. En door de smaak en geur te beschrijven wek je direct herinneringen en emoties op bij de lezer.
3. Onthul de bijzonderheden
Wat voor jou heel normaal is - omdat je nu eenmaal zo opgegroeid bent - kan voor een ander heel bijzonder zijn. Vaak kom je hier pas achter, wanneer je bij een ander over de vloer komt.
Hoe was het toen je voor het eerst bij klasgenootjes thuiskwam? En toen je kennismaakte met je schoonfamilie? Wat viel je op? Wat ging er anders dan je gewend was? Hoe reageerden vrienden als ze bij jou thuis kwamen?
4. Ontdek de gouden regels en gezegdes
Welke ongeschreven regels golden er in jullie familie? Hoe werd er gedacht over ‘hoe het hoort’ rondom huwelijk, echtscheiding, seks? Welke gezegden werden vaak herhaald? Bijvoorbeeld: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En welke typische opmerkingen zijn bij jullie thuis uitgegroeid tot een lijfspreuk?
Â
5. Kruip in de huid van je personages
Met systemische opstellingen kun je in de energie stappen van je familieleden / personages. Je neemt dus letterlijk hun perspectief in en bekijkt hun kant van het verhaal. Zo vergroot je je inlevingsvermogen en til je je autobiografie boven het niveau van 'ikke, ikke, ikke'.
Systemische opstellingen kun je ook inzetten om te ontdekken wat jou nog tegenhoudt om je ware verhaal te vertellen. Ben je hier benieuwd naar? 7 juni 2024 organiseer ik de workshop Het verborgen verhaal. Meld je nu aan en maak gebruik van de earlybirdkorting van € 50 met de code EARLYBIRD. Er zijn slechts 8 plekken beschikbaar.
コメント