top of page

5 hacks om tijd te maken voor je boek

Het schrijven van een boek duurt algauw negen maanden. Kan het sneller? Ja, maar daar wordt het boek zelden beter van. Jouw verhaal is het waard om de tijd voor te nemen. Maar waar haal je die tijd vandaan?


Geïnspireerd door het boek Hack je tijd van Marc Cornelius, die ik de afgelopen maanden gecoacht heb, geef ik je 5 hacks om tijd te maken voor het schrijven van je boek.Hack 1: Bepaal je doelen

Een boek schrijven is een langetermijndoel, dat niet vanzelf prioriteit krijgt (lees hierover ook het blog ). Je moet je boek dus heel bewust voorrang geven op kortetermijndoelen (die je gelijk kunt afvinken en dus instant gratification geven).


Kijk eens kritisch naar alle moetjes en to do’s die elke dag weer op je bord terechtkomen. Moeten die echt nú uitgevoerd worden? Waar kan je mee stoppen of wat kun je minderen? (Hint: hoeveel uur ben je per dag kwijt aan scrollen op social media?)


Durf je te gaan voor wat je écht graag wil in plaats van bezig te blijven met wat gedaan moet worden. Ook als je anderen daarmee misschien teleurstelt. Bedenk dan: als je kiest voor wat je moet in plaats van wat je wil, dan is de enige die je teleurstelt: jijzelf.

Hack 2: Start je dag met schrijven

Ik hoor zo vaak dat ondernemers schrijven als 'sluitpost' zien: aan het eind van de dag, als alle to do's zijn afgevinkt, dan is er tijd om te schrijven. Denken ze. Maar negen van de tien keer heb