top of page

5 hacks om tijd te maken voor je boek

Het schrijven van een boek duurt algauw negen maanden. Kan het sneller? Ja, maar daar wordt het boek zelden beter van. Jouw verhaal is het waard om de tijd voor te nemen. Maar waar haal je die tijd vandaan?


Geïnspireerd door het boek Hack je tijd van Marc Cornelius, die ik de afgelopen maanden gecoacht heb, geef ik je 5 hacks om tijd te maken voor het schrijven van je boek.Hack 1: Bepaal je doelen

Een boek schrijven is een langetermijndoel, dat niet vanzelf prioriteit krijgt (lees hierover ook het blog ). Je moet je boek dus heel bewust voorrang geven op kortetermijndoelen (die je gelijk kunt afvinken en dus instant gratification geven).


Kijk eens kritisch naar alle moetjes en to do’s die elke dag weer op je bord terechtkomen. Moeten die echt nú uitgevoerd worden? Waar kan je mee stoppen of wat kun je minderen? (Hint: hoeveel uur ben je per dag kwijt aan scrollen op social media?)


Durf je te gaan voor wat je écht graag wil in plaats van bezig te blijven met wat gedaan moet worden. Ook als je anderen daarmee misschien teleurstelt. Bedenk dan: als je kiest voor wat je moet in plaats van wat je wil, dan is de enige die je teleurstelt: jijzelf.

Hack 2: Start je dag met schrijven

Ik hoor zo vaak dat ondernemers schrijven als 'sluitpost' zien: aan het eind van de dag, als alle to do's zijn afgevinkt, dan is er tijd om te schrijven. Denken ze. Maar negen van de tien keer hebben ze aan het eind van de dag geen energie meer om te schrijven. En de kans is groot dat je tegen het eind van de middag ook je wilskracht hebt opgebruikt. (Hoe dat werkt, lees je in Hack je tijd).


Dus sta een halfuurtje eerder op om schrijftijd te creëren. Of, als je net als ik geen vroege vogel bent: werk voor 10 uur niet voor klanten én open je mail pas later op de ochtend.


Hack 3: Zet superkleine stapjes

Het gevaar van het schrijven van een boek is dat het te groot is, te vaag, te indrukwekkend. Waardoor je er toch maar niet aan begint. Deel het daarom op in kleine stapjes.


Neem je bijvoorbeeld voor om elke dag 500 woorden te schrijven. Dat lijkt misschien weinig, maar hoe eerder je dit doel bereikt, hoe makkelijker het wordt om nog even door te schrijven. En het voelt zo veel beter om je word count te overtreffen dan het nét niet te halen!


Dit hoeven ook geen 500 perfecte woorden te zijn. Schrijf eerst maar gewoon 500 woorden. Herschrijven komt later.Hack 4: Voorkom mobiele afleiding

Dé tip uit Hack je tijd die mij enorm heeft geholpen is supersimpel: leg je telefoon uit het zicht. Ik heb meestal al het geluid uit staan, net als de meldingen en pop-ups. Maar zelfs als je telefoon naast je toetsenbord ligt en er verder niks mee gebeurt, vormt dit al een onwijze afleiding. En zodra ik mijn telefoon in de kast leg waar ik hem niet kan zien, kan ik supergefocust schrijven.


Hack 5: Instrueer je omgeving

Aan de deurklink van mijn kantoor hangt geregeld een mondkapje. Waarom een mondkapje? Dit was waarschijnlijk hetgene wat het snelst voor handen was tijdens de eerste lockdown, toen mijn vriend ook ineens thuis ging werken en ik niet meer ongestoord kon schrijven.


Hangt dit mondkapje aan de deurklink, dan weet mijn vriend dat ik aan het schrijven ben en niet gestoord wil worden. Want zelfs als hij alleen even iets wil pakken uit de koelkast, die ook in mijn kantoor staat, ben ik mijn focus alweer kwijt. En weet je dat het zo'n 20 minuten duurt voordat je daarna weer in de flow bent?


Ten slotte hoor ik van vrijwel alle schrijvers die ik begeleid, hoe fijn ze het vinden om een stok achter de deur te hebben. Ze spreken hun commitment uit, we bepalen de deadline en er zit daadwerkelijk iemand op hun tekst te wachten.


Wil jij dat ook? Meld je aan voor een gratis kennismakingsgesprek.Meer weten over Hack je tijd en hoe Marc het schrijfproces heeft ervaren? Beluister nu de podcast 'Hoe maak je tijd om een boek te schrijven?'

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page