top of page

4 schrijfoefeningen voor perfectionisten

Van iedereen die een boek wil schrijven, begint 15% daadwerkelijk met schrijven. En slechts 3% schrijft zijn verhaal af. Als jij merkt dat je je laat tegenhouden door uitstelgedrag of perfectionisme, ben je dus niet de enige. Met deze oefeningen doorbreek je je schrijfsmoesjes zodat je begint en blijft schrijven.

 

1: Het hoeft niet in één keer goed

Zodra je op zoek bent naar precies het juiste woord, wordt het heel moeilijk om ook maar iets te schrijven. Terwijl schrijven helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Dat is een mythe die we ons onterecht voorhouden.We maken het onszelf moeilijk doordat we het in één goed willen doen. Terwijl ruwe versies ruw horen te zijn. Wat zou er gebeuren als je bereid zou zijn om slecht te schrijven? Dat ontdek je met deze schrijfoefening uit Een leven lang schrijven van Julia Cameron.


Maak de volgende zinnen af:


Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

Als ik het niet perfect zou hoeven doen, zou ik...

 

2: Vertrouw je ideeën

Uitstelgedrag ontstaat vaak als het einddoel groot en vaag is. Zoals een boek. Terwijl je nog niet overziet waar je verhaal begint en waar het eindigt. En alle verhaallijnen ertussen eruitzien als een snoer met kerstlichtjes die je uit de knoop probeert te halen.


De remedie tegen uitstelgedrag is je focussen op de eerste kleine stap. Elk boek is begonnen met het schrijven van één zin. En die zin bestaat uit het eerste wat in je opkomt. Vertrouw je eerste gedachte. Niet de gedachten die erna komen, waarmee je dat eerste idee weer onderuithaalt. De dubbele-punt-oefening zal je hiermee helpen.


Maak deze zin af:

Ik geloof: ...


3: Geef je angst de ruimte

Onder perfectionisme zit de angst om niet goed genoeg te zijn. Wanneer je deze angst onderdrukt, door niet te beginnen of eindeloos te blijven schaven, wordt hij alleen maar sterker. Dus geef je angst de ruimte met de volgende oefening uit mijn gratis e-book over schrijfsmoesjes:


Maak de volgende zinnen af:

Ik zie ertegen op om …

Want ik ben bang dat …

Dus ik ben eigenlijk bang voor …  4: Ga op ontdekkingstocht

Als je een muziekinstrument leert spelen, vind je het niet gek dat je flink moet oefenen voordat je iets kunt produceren wat enigszins als een liedje klinkt. En we vinden het heel logisch dat een schilder eerst een schets maakt.


Bij schrijven ligt dat op de een of andere manier anders. Dat willen we meteen kunnen. Want we hebben het toch op school geleerd?


Op school moest je bewijzen dat je de taalregels onder de knie had. Waarmee de focus op het plezier van iets nieuws leren naar de achtergrond is verdwenen. En later, tijdens je studie, moest je schrijven om te bewijzen dat je een onderwerp begreep.


Maar je hoeft geen expert te zijn om een boek te schrijven. Neem liever de mindset aan van een ontdekkingsreiziger. Want met elke stap die je zet, wordt je missie helderder. Met elke zin die je schrapt, wordt je boodschap scherper.Ga op ontdekkingstocht met een freewrite oefening. Beluister deze audio, waar ik je er stap voor stap doorheen begeleid.Wil jij ook tot die 3% behoren die zijn verhaal afmaakt en deelt? Doe mee met mijn nieuwe schrijfprogramma Own your Story.


Je krijgt:

  • de tools om moeiteloos te beginnen met schrijven

  • een handige structuur voor jouw verhaal

  • persoonlijke feedback om je schrijfvaardigheden te vergroten

  • live opstellingen om je belemmerende patronen te doorbreken

  • een enthousiaste stok achter de deur om je verhaal te delen
48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page