top of page

Mijn 3 favoriete boeken over schrijven

Lezen maakt je een betere schrijver. Lezen over schrijven maakt je een supergoede schrijver! Gek genoeg dagen mijn favoriete schrijfboeken juist uit om niet 'goed' te willen schrijven, maar vooral echt, rauw en oprecht. In deze blog deel ik mijn all time top 3 boeken over schrijven én mijn favoriete schrijfoefeningen.Schrijven vanuit je hart

Natalie Goldberg

Dit boek met korte inzichten over het schrijfproces is dé klassieker op het gebied van creatief en intuïtief schrijven.


Dankzij dit boek heb ik het freewriten ontdekt. Tot die tijd schreef ik altijd ‘vanuit mijn hoofd’, waarbij ik bedacht hoe het hoorde en rekening hield met verwachtingen van lezers en andere critici. Ik leefde, volgens Goldberg, in het rijk der tweede en derde gedachten; gedachten over gedachten die gecensureerd zijn en ver verwijderd van het eerste, heldere inzicht.


Volg dus je eerste gedachten. Hoe je dat doet? Door te freewriten.Freewriten is simpel maar effectief:

  • Geef jezelf tien minuten

  • Blijf je hand bewegen

  • Kras niet door

  • Let niet op spelling, interpunctie, grammatica

  • Laat je gaan

  • Wees niet logisch

  • Ga op zoek naar kwetsbaarheidZin. Lust in je leven door te schrijven

Geertje Couwenbergh

Geertje daagt je uit om te schrijven over je leven zoals het nu is. Je hoeft er niet voor naar Santiago de Compostella te wandelen of je jeugdtrauma’s voor te verwerken. Je hoeft niet mooi, leuk of goed te schrijven.


Met toegankelijke oefeningen, speelse vormgeving en diepgaande teksten motiveert Geertje om de pijn op te zoeken en de schaamte uit de schaduw te bevrijden.


‘Ongemak, gaten, randjes, restjes en barsten herinneren ons aan de delen in onszelf die vergeten en gebroken zijn. Die barsten zijn de openingen naar het vuur van ons leven zelf.’Mijn favoriete oefening heet Crime Scene Investigation:


Pak je schrijfblok en ga naast je bank of bed liggen en kijk eronder. Beschrijf wat je daar aantreft en vertel over minstens één object of verschijnsels hoe dat daar terechtgekomen is. (Ook als er niets ligt!)Bird by Bird. Instructions on Writing and Life

Anne Lamott

Dit boek is mijn schrijfbijbel. Ik hou van elke zin die erin staat en heb halve pagina’s onderstreept. De Amerikaanse Anne Lamott neemt je mee naar haar jeugd en haar carrière als schrijver en schrijfcoach. Het is alsof een wijze vrouw je inlijft in het intieme geheim van het schrijverschap; goudeerlijk en down to earth tegelijk.


Je kent Lamott wellicht van de quote:

‘The only way I can get anything written at all is to write really, really shitty first drafts.’

Mijn favoriete oefening is The One-Inch Picture Frame:


Stel je een fotolijstje voor ter grootte van een pasfoto. Je hoeft alleen maar te schrijven wat je kan zien als je door dat fotolijstje kijkt naar het landschap van je verhaal.


‘All I am going to do rigth now, for example, is write that one paragraph that sets the story in my hometown, in the late fifites, when the trains were still running. I am going to paint a picture of it, in words.’


En zo schrijf je langzaam verder, fotolijstje voor fotolijstje. Of zoals Annes vader tegen haar broertje zei die een werkstuk over vogels maakte: ‘Just take it bird by bird.’Wat is jouw favoriete schrijfboek? Deel je tips hieronder!

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page