top of page

Schrijfhuisje boeken? Hier moet je op letten!

‘Het liefst zou ik een huisje huren, midden in de natuur, waar ongestoord kan schrijven.’


Ik hoor het zo veel schrijvers zeggen die ik begeleid. Thuis komt er van alles tussendoor, waardoor ze de focus niet vinden en niet in de flow komen om te schrijven.


Ook ik heb mijn boek Zonder verwachting geschreven tijdens weekendjes weg in B&B's. Uit ervaring weet ik inmiddels waar je op moet letten bij het kiezen van een schrijfhuisje. In deze blog deel ik 5 handige tips voor een ideaal schrijfverblijf.


Tip 1: Goede schrijfplek

Een Instagrammable boshuisje met luxe loungebank is natuurlijk supergaaf om je social feed mee te vullen, maar je komt hier vooral om te schrijven. Dus check van tevoren of er een goede tafel met goede stoelen aanwezig is waar je lekker aan kan werken. Scherp licht is ook een pré voor inspiratie in de avonduren.Tip 2: Bepaal je doel

Oké; je wil dus gaan werken aan je boek. Maar dat is nog te vaag, waardoor de kans groot is dat je uitstelgedrag gaat vertonen. Dus maak je doel kleiner en knip het op in kleine stapjes. Wil je hoofdstuk 3 herschrijven en de basis voor hoofdstuk 4 neerzetten? Of ga je aan de slag met de inleiding en de outline?


Tip 3: Ruimte om te ontspannen

Nadat je flink wat schrijfmeters hebt gemaakt, is het belangrijk om wat afstand te nemen van je verhaal. Dus zorg dat je op een fijne bank kunt neerploffen in je huisje, download een playlist waar je los op kunt gaan of luister naar een inspirerende podcast.

Een natuurlijke omgeving geeft ook de nodige ontspanning. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die uitzicht op groen hebben, minder stress ervaren en creatiever en productiever worden. Check van tevoren welke wandelingen je kunt maken in de omgeving zodat je daarna weer fris verder kunt schrijven.Tip 4: Neem simpel en gezond eten mee

Bedenk van tevoren wat je wil eten op je schrijfweekend. Houd het simpel: een maaltijdsoepje dat je alleen hoeft op te warmen, een kant-en-klare salade of wrap die je gemakkelijk zelf kan samenstellen. Het geeft rust als je hier na een lange schrijfdag niet meer over na hoeft te denken en er weinig tijd in hoeft te steken.

Check van tevoren of het huisje een fornuis heeft, eventueel ook een oven én – nummer 1 noodzaak voor veel schrijvers – wat voor koffiezetapparaat er aanwezig is.

Bij veel B&B’s kan het ontbijt verzorgd worden en soms is dat zo uitgebreid, dat je er ook van kan lunchen.

Alleen uit eten gaan kan een mooie uitdaging vormen en zo ben je er ook even uit. De opties om eten te laten bezorgen kunnen bij een afgelegen huisje gering zijn. Afhalen is dan handiger.


Tip 5: Voorzieningen en schrijfspullen

  • Bepaal van tevoren of je een huisje met sterke WiFi wil of juist zonder afleiding van internet.

  • Een verlengsnoer is een must om mee te nemen naar je schrijfhuisje. Een goede werkplek is top, maar dan moet er wel een stopcontact in de buurt zitten. Met een verlengsnoer creëer je de vrijheid om overal in het huisje aan je boek te werken.

  • Back-up, back-up, back-up! Niet is erger dan een paar dagen vol focus werken aan je boek om er thuis achter te komen dat je je tekst niet goed hebt opgeslagen. Maak daarom minstens elke dag een back-up van je manuscript. Als je in de Cloud werkt maar je bent niet verbonden met internet, dan voldoet een USB-stick prima.

  • Uiteraard neem je je laptop mee om op te werken. Vergeet je oplader niet! Een tweede scherm, losse muis en apart toetsenbord kunnen handig zijn.

  • Soms zou je het meest simpele vergeten. Dus ik schrijf het hier toch maar op: neem pen en papier mee voor je notities en om te freewriten. En een kaartendeck kan zorgen voor de nodige schrijfinspiratie.


Solo Schrijf Retreat

Lijkt het jou ook geweldig om in een schrijfhuisje te verblijven? Maar ben je bang dat je dan allerlei uitstelgedrag gaat vertonen? Nog even een fijne wandeling maken, eindelijk dat boek lezen dat al zo lang op je nachtkastje ligt...


Boek dan het Solo Schrijf Retreat, waarbij je 2 x 2 uur schrijfcoaching op maat ontvangt. We duiken samen in jouw verhaal, zodat de inspiratie en creativiteit gaan stromen.
Andere schrijvers over het Solo Schrijf Retreat:

'Ik heb wel eerder een paar nachten ergens geschreven maar dan ga je toch in een soort tunnelvisie. Dus juist fijn dat je schrijfcoaching op maat hebt!' – Inge
'Eveline was er écht voor mij en gaf maatwerk begeleiding die helemaal aansloot bij mijn vragen, twijfels en behoeften. Een combinatie van tips, meditaties en het samen zetten van praktische stappen zoals een voorlopige structuur voor mijn boek.' – Chantal
'Ik ervaarde echt de ruimte om een stap verder te gaan in mijn schrijfproces en om te focussen op mijn boek in wording. De individuele begeleiding gaf structuur aan het maken van schrijfkilometers. Samen sparren, scènes uitdiepen en schrijfoefeningen doen.' – Astrid

 

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page