Geef jij jezelf toestemming om te schrijven?


Waar geef jij jezelf vandaag toestemming voor? Mag je je rust nemen, mag je genieten of ontspannen? Wat laat jij jezelf toe om te doen? De afgelopen weken heb ik de training Krachtig Kwetsbaar gevolgd, waarbij we telkens begonnen met een rondje ‘toestemming geven’. Aan jezelf. Dat bleek een heel krachtige motivatie om creatief aan de slag te gaan.


Wil je nu gelijk starten met schrijven? Download dan mijn gratis Schrijversstartersgids.

Wachten op toestemming

Het is zo makkelijk om allerlei redenen te bedenken waarom je iets níet zou doen. Vaak verzinnen we van alles waarom het nu nog niet kan. We wachten als het ware op iets wat ons toestemming geeft om te beginnen. Als schrijfcoach hoor ik elke dag wel iemand zeggen: ik zou ook zo graag een boek willen schrijven. Waarom doe je het dan niet?

Waarom begin je niet aan je boek?

Daar kunnen we talloze redenen voor bedenken:

  • geen tijd

  • geen rust

  • eerst een cursus volgen

  • eerst moet ik weten waarover ik wil schrijven

  • ik weet niet hoe ik moet beginnen

  • eerst moet ik een plan opstellen

  • eerst moet ik weten hoe ik mijn boek kan uitgeven

  • eerst moet ik weten wie mijn boek wil lezen

  • enzovoort, enzovoort

Natuurlijk is het goed om een cursus te volgen, te bedenken waarover je wil schrijven en een plan op stellen om van je boek een succes te maken. Maar beginnen aan een boek doe je uiteindelijk maar door één ding: starten met schrijven.