Geef jij jezelf toestemming om te schrijven?


Waar geef jij jezelf vandaag toestemming voor? Mag je je rust nemen, mag je genieten of ontspannen? Wat laat jij jezelf toe om te doen? De afgelopen weken heb ik de training Krachtig Kwetsbaar gevolgd, waarbij we telkens begonnen met een rondje ‘toestemming geven’. Aan jezelf. Dat bleek een heel krachtige motivatie om creatief aan de slag te gaan.


Wil je nu gelijk starten met schrijven? Download dan mijn gratis Schrijversstartersgids.

Wachten op toestemming

Het is zo makkelijk om allerlei redenen te bedenken waarom je iets níet zou doen. Vaak verzinnen we van alles waarom het nu nog niet kan. We wachten als het ware op iets wat ons toestemming geeft om te beginnen. Als schrijfcoach hoor ik elke dag wel iemand zeggen: ik zou ook zo graag een boek willen schrijven. Waarom doe je het dan niet?

Waarom begin je niet aan je boek?

Daar kunnen we talloze redenen voor bedenken:

  • geen tijd

  • geen rust

  • eerst een cursus volgen

  • eerst moet ik weten waarover ik wil schrijven

  • ik weet niet hoe ik moet beginnen

  • eerst moet ik een plan opstellen

  • eerst moet ik weten hoe ik mijn boek kan uitgeven

  • eerst moet ik weten wie mijn boek wil lezen

  • enzovoort, enzovoort

Natuurlijk is het goed om een cursus te volgen, te bedenken waarover je wil schrijven en een plan op stellen om van je boek een succes te maken. Maar beginnen aan een boek doe je uiteindelijk maar door één ding: starten met schrijven.

Angst voor afwijzing

Wat de meeste mensen tegenhoudt om te beginnen, is angst. Angst voor afwijzing: wat zullen ze wel niet van me denken? Angst dat je tekortschiet: wat heb ik nu te vertellen? Tijdens de training What's your story van Lotte Gerland kwam ik erachter dat de angst voor afwijzing mij ook nog tegenhoudt.


Mindmappen om mijn verhaal in kaart te brengen tijdens de training van What's your story.

Wens voor erkenning

Het liefst wil ik door iedereen geaccepteerd en erkend worden. En dus heb ik al snel de neiging om naar de buitenwereld te kijken, in afwachting van toestemming om te zijn wie ik ben en te gaan doen wat ik graag wil. Maar je hebt van niemand toestemming nodig om je leven te leiden zoals jij dat wil of het boek te schrijven dat jij voor ogen hebt.

In haar boek 'Big Magic' benadrukt Elizabeth Gilbert ook dat je geen toestemming nodig hebt om een creatief leven te leiden. Maar mocht je er toch behoefte aan hebben, dan volgt hier haar toestemmingsbriefje:


De kwestie van beginnen

Als ik auteurs coach, begin ik vaak met het waarom van je boek: wat wil je ermee bereiken? Vervolgens bedenken we waarover je wil schrijven en brengen we de structuur in beeld. En dan is het tijd om te gaan schrijven.

Daar stokt het bij veel auteurs. Want nu ‘moet het gebeuren’. Het is heel makkelijk om dan weer te denken: ik heb geen tijd, ik weet niet meer hoe ik moet beginnen. Allerlei stemmetjes die beginnen te roepen zodat je niet voorbij die angst hoeft te komen. Dus blijf je maar schuiven in de structuur, want dat kun je bijna oneindig lang volhouden.

Toch is het op een gegeven moment beter om maar ‘gewoon’ te beginnen met schrijven. Je kunt beter ergens beginnen, zonder te weten of dat goed is, of logisch, of nuttig, dan het telkens uit te stellen.


Je mag gaan schrijven

Daarom heb ik de laatste tijd tegen meerdere auteurs gezegd: ‘Alles zit al in je, het hoeft er alleen maar uit, in woorden en op papier of op het scherm. Je mag nu gaan schrijven. Laat de structuur even voor wat het is. De basis is er, en daar kan gaandeweg nog van alles aan veranderen, maar het is nu tijd om te beginnen. Wanneer je eenmaal begonnen bent, gaat het vanzelf stromen.’

En hoe fijn is het als je dan een paar dagen later de volgende reactie ontvangt:

‘Ik ben zo blij met jouw tip om nu gewoon te schrijven in plaats van te blijven hangen in plannen maken. Ik maak er elke dag minstens een uur de tijd voor en het stroomt!’

Alles zit al in je

Zo zit het niet alleen met schrijven, maar eigenlijk met het hele leven. Alles zit al in jou, je hoeft het alleen maar uit jezelf naar boven te diepen en naar buiten te brengen. Je kunt nog zo lang nadenken over het waarom, het hoe en het wat – op een gegeven moment mag je het gewoon gaan doen, mag je je gaan uiten, mag je laten zien wie je bent en mag je stralen.

Geef jij jezelf toestemming om jouw licht te laten schijnen? Wat houdt jou nog tegen om jouw boek te gaan schrijven? Als je hierover wilt sparren, ben je van harte welkom op mijn Boekenbrainstorm @ the Beach! Of beluister mijn schrijfmeditatie om je op weg te helpen.

#schrijven #boekschrijven #angst #twijfel #toestemming #afwijzing #erkenning #krachtigkwetsbaar #Whatsyourstory #schrijfcoach #boekenbrainstorm

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven