Lijd jij aan schrijftwijfel?

Als je begint aan iets nieuws, laat de innerlijke criticus flink van zich horen. En als je gaat schrijven al helemaal! Hoe ga je om met die twijfels en overtuigingen over jezelf en het schrijven van een boek?Je kent de angsten, twijfels en onzekerheden die omhoogkomen als je aan iets nieuws begint. Misschien ben je die kritische stemmetjes ook tegengekomen toen je begon met ondernemen. ‘Zou je dat nou wel doen?’ En wie weet help je zelfs jouw klanten te dealen met hun innerlijke criticus als ze buiten hun comfortzone komen.


Maar als je gaat schrijven ben je ineens weer die beginner. Je start iets nieuws, iets onbekends, en het staat zwart op wit. Dus iedereen kan er een mening over hebben. En daar gaan die stemmetjes weer: ‘Wat zullen ze hier wel niet van denken? Wie ben jij om hierover te schrijven? Schrijf je wel goed genoeg voor een boek?’


Onderzoek je overtuigingen

Elke keer als je iets nieuws doet, komen ze weer opzetten. En je weet wel hoe je ermee om moet gaan, maar als het om schrijven gaat maken ze je extra onzeker. Wellicht heeft een leraar of lerares ooit een neerbuigende opmerking gemaakt over jouw schrijfvaardigheden en heeft dat je schrijftwijfels nog meer aangewakkerd. Misschien ben je dyslectisch en ben je er daarom in gaan geloven dat schrijven niets voor jou is.


Dat je moeite had met correct leren schrijven op school, wil echter niets zeggen over jouw vaardigheden om creatief te schrijven. Bekijk je overtuigingen over schrijven eens en bedenk of ze echt waar zijn. Is schrijven moeilijk? Niet leuk? Niet voor jou weggelegd? De enige manier om erachter te komen of dit klopt is door te gaan schrijven. Experimenteer, speel met taal en ontdek of jouw overtuigingen nog steeds kloppen.Accepteer daarnaast dat je op het gebied van het schrijven van een boek een beginner bent, zelfs als je over een onderwerp schrijft waar jij deskundig in bent. En zoek nieuwe ‘leraren’ of mentoren, die je kunnen ondersteunen en begeleiden op een positieve manier, zodat je de moed vindt om al die kritische stemmetjes gerust te stellen en het tóch te gaan doen.


Blijf niet hangen in voorbereiding

Die moed om te beginnen is het belangrijkst. De kans is namelijk groot dat je eerst ontzettend je best gaat doen om zelfverzekerder te worden in het schrijven. Dus je gaat onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van een boek, je verdiept je in het aanvragen van ISBN’s, de verschillende papiersoorten waar je uit kan kiezen en de vormgeving van de cover. Ondertussen download je een e-book met schrijftips, volg je een workshop om je flaptekst te schrijven en bekijk je een webinar over je ideale lezer. Super waardevolle acties en geweldig dat je je zo goed voorbereidt! Dat kan ik alleen maar toejuichen.


Alleen… vergeet niet te beginnen. Blijf niet hangen in de voorbereidingen. Je kunt nog zoveel vooronderzoek doen, maar zodra je gaat schrijven zul je die stemmetjes weer horen. En zodra je je manuscript naar proeflezers of een redacteur stuurt, zullen ze weer om aandacht gaan schreeuwen. En helemaal als je boek af is en de wijde wereld in gaat.Luister naar je eigen mentor

Elke keer als je die innerlijke kritische stemmetjes aanhoort en het tóch doet, kom je een stap verder. Maar hoe doe je dat? Ga niet tegen die stemmetjes in, maar stel ze gerust. Ze willen je veilig houden, je tegen kritiek beschermen, maar ondertussen ben jijzelf je grootste criticus.


Het goede nieuws is: je kunt ook je eigen grootste mentor worden. Want naast die negatieve stemmetjes kun je ook een positief geluid plaatsen. Je hebt niet voor niets het idee gekregen om dit boek te gaan schrijven. Diep vanbinnen weet je dat dit is wat je wil, dat dit is wat jou te doen staat. Tune vaker in op die stem – je merkt vanzelf dat die een stuk rustiger, zekerder en prettiger klinkt – en je zal merken dat je steeds meer stappen maakt.


Wil je die stappen richting je eigen boek samen maken? Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek, waarbij we er samen achter komen welke stappen nu het handigste zijn voor jou.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven