Wat is het perfecte moment om te beginnen met schrijven?


Wacht je op het juiste moment om te beginnen met het schrijven van je boek? Het perfecte moment bestaat niet. Begin nu!

Het idee dat je nú gaat beginnen aan je boek, kan belemmerend werken. Het witte papier voor je neus, de cursor die maar blijft knipperen op een leeg scherm…

Bedenk dat het niet meteen perfect hoeft te zijn. Done is better than perfect. Toen je voor het eerst ging koken, begon je ook met een omelet en niet meteen met een driegangendiner. Maak kleine stapjes en zo zul je vanzelf steeds beter worden.


Heb je een hobby of doe je aan sport? Dan ken je vast het belang van oefenen. Hoe meer tijd je in de training steekt, hoe beter je zal worden. Dat geldt ook voor schrijven. Je leert het vooral door het te doen.

Dus houd gerust een dagboek bij of begin je dag met freewriten. Je hoeft niet gelijk geweldig goed te zijn in schrijven. Het belangrijkste is dat je het gewoon gaat doen! Alleen daar zul je al energie van krijgen. Je bent begonnen; jij bent jouw boek aan het schrijven!


In je hoofd ben je al tijdenlang bezig met je boek. Ideeën, personages, opzetjes… Je bent alleen nog niet aan het schrijven. Waarom niet? Wat houdt je tegen? Je hebt er te weinig tijd voor, je wil eerst een workshop volgen of je weet niet waar je moet beginnen… Na de vakantie, dan heb je er meer tijd voor, als je wat minder klanten hebt of als je verlof hebt… Wacht niet tot je er klaar voor bent, maar begin nu!

Schr