Hoe herschrijf je jouw verhaal?


Het is je gelukt! Je hebt de eerste versie van je boek geschreven. En nu? Hoe pak je het herschrijven aan? Auteur Koen Thurlings deelt zijn ervaringen.

Na maandenlang worstelen met een lege pagina, rammen op het toetsenbord en pijn aan je ogen van het staren naar het beeldscherm is het je gelukt. Je hebt de eerste versie van je manuscript afgemaakt! En nu?

Geef jezelf een schouderklopje, trek een fles open en neem even rust. Laat je verhaal minimaal een maand rijpen. Neem er afstand van, al zul je in je hoofd stiekem op bezoek gaan. Open dat document niet. Schrijf een kort verhaal, zoek een aantal schrijfwedstrijden uit, bingewatch alle Netflex-series die nog op je lijstje staan. Doe alles wat je wilt behalve teruggaan naar je verhaal.


Na een maand opende ik de folder met mijn manuscript: mijn meesterwerk leek meer op het geknoei van een beginnend schilder. Soms leek het zelfs het geklieder van een kind. Viel dit wel te redden? Schrijven is herschrijven, heb ik zo vaak gelezen. Maar hoe pak je zoiets aan?

Ik sloeg Stephen Kings Over leven en schrijven open. King gelooft in twee herschrijfrondes. De eerste keer leest hij het manuscript door, met een schrift en pen in de aanslag. Hij noteert alles wat niet klopt of anders moet. Op de uitgeprinte pagina’s (uitprinten is een must, zo kijk je met een frisse blik naar je tekst) krast hij door wat verwijderd moet worden. Bijvoeglijke naamwoorden, lelijke zinsconstructies, spelfouten. Hij hanteert de volgende formule:

Totaal aantal woorden van je manuscript - 10 %

King leest zijn manuscript zo snel mogelijk door. Als hij klaar is gaat hij alles verwerken. Meestal schrapt en schaaft hij dan nog meer.


Met die tips ben ik aan de slag gegaan. Elke dag lees ik vier hoofdstukken. Met de oranje marker markeer ik alles wat ik wil verwijderden. Wees kritisch; verwijder alles wat niets aan het verhaal toevoegt. Zelf merk ik dat ik vaak dubbelzinnige dingen neerzet. Bijvoorbeeld: Had hij het door? Zou hij het weten? Eén van de twee zinnen is voldoende, maakt de tekst zelfs krachtiger: een zin als een statement en niet als een uitgerekt pleidooi.

De gele marker is voor stukken die ik wil herschrijven. Met de pen schrijf ik in de kantlijn waarom en hoe ik dat wil doen. Bijvoorbeeld: Zin actiever maken, mooiere beeldspraak gebruiken.

Dingen die me opvallen noteer ik in het schrift, zoals iets wat haaks staat op een gebeurtenis die later plaatsvindt. Door het nalezen van mijn notities kan ik dit tijdens het verwerken makkelijk aanpassen.


Het valt me op hoeveel verschil er is tussen je tekst op de computer bekijken en het op papier lezen. Foutjes vallen veel meer op en je kunt gemakkelijker afstand van je verhaal nemen. Wees dus niet bang om dat document te openen en uit te printen. Veeg de spinnenwebben uit je verhaal, vul de gaten met plamuur, kit de losse randen vast en geef het een frisse verfbeurt. Nadat je al het overbodige verwijderd hebt en omslachtige formuleringen hebt aangepast, zul je zien hoe fris je tekst oogt.


Dacht je dat je al trots was na het afronden van de eerste versie van je verhaal? Nu kun je pas echt trots zijn! Je manuscript heeft een kloppend hart gekregen en ademt. Voordat je het de wijde uitgeverswereld in stuurt, raad ik je aan om er iemand naar te laten kijken. Iemand die verstand van schrijven heeft. Op basis van die kritische feedback kun je verder schaven, als een ruwe diamant die geslepen moet worden. Zo haal je het beste uit je verhaal.

Die opengetrokken fles? Nu mag je hem leegdrinken.

NB: Tijdens het nalezen van dit stuk heb ik 62 woorden verwijderd.

#herschrijven #manuscript #redigeren #verhaal

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven