Hoe herschrijf je jouw verhaal?


Het is je gelukt! Je hebt de eerste versie van je boek geschreven. En nu? Hoe pak je het herschrijven aan? Auteur Koen Thurlings deelt zijn ervaringen.

Na maandenlang worstelen met een lege pagina, rammen op het toetsenbord en pijn aan je ogen van het staren naar het beeldscherm is het je gelukt. Je hebt de eerste versie van je manuscript afgemaakt! En nu?

Geef jezelf een schouderklopje, trek een fles open en neem even rust. Laat je verhaal minimaal een maand rijpen. Neem er afstand van, al zul je in je hoofd stiekem op bezoek gaan. Open dat document niet. Schrijf een kort verhaal, zoek een aantal schrijfwedstrijden uit, bingewatch alle Netflex-series die nog op je lijstje staan. Doe alles wat je wilt behalve teruggaan naar je verhaal.


Na een maand opende ik de folder met mijn manuscript: mijn meesterwerk leek meer op het geknoei van een beginnend schilder. Soms leek het zelfs het geklieder van een kind. Viel dit wel te redden? Schrijven is herschrijven, heb ik zo vaak gelezen. Maar hoe pak je zoiets aan?

Ik sloeg Stephen Kings Over leven en schrijven open. King gelooft in twee herschrijfrondes. De eerste keer leest hij het manuscript door, met een schrift en pen in de aanslag. Hij noteert alles wat niet klopt of anders moet. Op de uitgeprinte pagina’s (uitprinten is een must, zo kijk je met een frisse blik naar je tekst) krast hij door wat verwijderd moet worden. Bijvoeglijke naamwoorden, lelijke zinsconstructies, spelfouten. Hij hanteert de volgende formule:

Totaal aantal woorden van je manuscript - 10 %

King leest zijn manuscript zo snel mogelijk door. Als hij klaar is gaat hij alles verwerken. Meestal schrapt en schaaft hij dan nog meer.


Met die tips ben ik aan de slag gegaan. Elke dag lees ik vier hoofdstukken. Met de oranje marker markeer ik alles wat ik wil verwijderden. Wees kritisch; verwijder alles wat niets aan het verhaal toevoegt. Zelf merk ik dat ik vaak dubbelz