Ghostwriter versus schrijfcoach


Een ghostwriter, wat is dat? Sommige mensen hebben er nog nooit van gehoord. Het klinkt eng en geheimzinnig. Maar gelukkig is het niet zo mysterieus. Een ghostwriter is een tekstschrijver die jouw boek schrijft en daarbij op de achtergrond blijft.

Als je een bedrijf hebt en je wil doeltreffende teksten op je website plaatsen, wat doe je dan? Je denkt natuurlijk zelf na over wat je wil uitstralen en uitdragen op je website. Maar voor het schrijven van teksten die kort en krachtig zijn én waardoor je online goed gevonden wordt, huur je een tekstschrijver in. Dat doe je misschien ook voor je folders en ander promotiemateriaal. Dus waarom niet voor je boek? Dat is wat een ghostwriter doet.

Ghostwriting

Een ghostwriter interviewt je een aantal keer over jouw verhaal en schrijft dit vervolgens uit tot een manuscript. Het blijft echter wel jóuw verhaal en dus jouw boek. Het inhuren van een ghostwriter bespaart je veel tijd en je weet zeker dat het boek goed in elkaar zit.


Voor- en nadelen

Je eigen boek schrijven zal je veel tijd kosten. Het kan je helpen om dit goed in te plannen en te werken volgens een vaste structuur. Een voordeel is wel dat je zelf je verhaal door en door kent en meer grip op de inhoud hebt dan wanneer een ghostwriter het geschreven heeft. Bovendien kan een schrijfcoach je begeleiden tijdens het schrijfproces. Zelf je boek schrijven hoef je dus niet alleen te doen!

Coaching

Elke sporter heeft een coach. Die wijst hem op kleinigheden die hem zelf niet opvallen, maar waarmee hij zich wel kan verbeteren. Iets naar voren leunen zorgt ervoor dat je die penalty toch raak schiet, vrijlopen op het goede moment zodat je teamgenoot de bal kwijt kan, de val in de man spelen en naar voren blijven gaan, zodat er actie in het spel komt.


Zo werkt het ook met boeken. De setting is het veld, met allerlei personages. Het verhaal is de bal en de bewegingen die de bal maakt zijn de woorden en de zinnen. Zoals een coach zijn team naar een hoger plan kan brengen, zo helpt de schrijfcoach de schrijver. Die zit soms zo in het spel dat hij het niet meer ziet. Een waarschuwing of juist een opbeuring van een coach doet dan wonderen.

Training

Wil jij meer weten over de mogelijkheden rond ghostwriting, schrijfcoaching, redactie en het uitgeven van je boek? Geef je dan op voor de training Ben jij een expert? Schrijf een boek!

#ghostwriter #schrijfcoach #training #boekschrijven

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven